Головна/ Блог/ AML.point: Інноваційне-рішення для ефективного фінмоніторингу

AML.point: Інноваційне-рішення для ефективного фінмоніторингу

Зважаючи на стрімкий розвиток технологій і цифровізацію операцій, фінансовий сектор переживає епоху трансформації. Це динамічно зростаюче середовище, де забезпечення стабільності, відповідності нормативним вимогам і прозорості транзакцій стає дедалі складнішим завданням. 

Щоб організувати фінмоніторинг, великі організації розробляють власні рішення, в той час, як невеликі підприємства продовжують використовувати додатки для бухгалтерських програм, Excel-таблиці та навіть паперові носії, що не зручно та не практично.

У 2020 році компанія AI Fintech вперше презентувала AML.point - SaaS-рішення, що дає змогу фінансовим компаніям організувати автоматизований фінансовий моніторинг. Функціонал застосунку дає змогу зберігати інформацію, перевіряти контрагентів за санкційними базами даних, відстежувати транзакції, а також генерувати звіти для НБУ. У цій статті ми розглянемо ефективне рішення від AI Fintech, що замінює багатотомні архіви й сотні Excel-таблиць.

Автоматизація фінансового моніторингу

Наслідком закону про спліт, ухваленого у 2020 році, позабанківські організації стали підконтрольними Національному Банку України (НБУ). Відтоді щорічно посилюються вимоги до фінмоніторингу, зокрема щодо способів опрацювання та зберігання даних, аналізу операцій і контрагентів, а також подання звітності Держфінмоніторингу та Нацбанку. Кожна компанія вибудовувала свої процеси по-своєму, оскільки регулятор висуває лише загальні вимоги.

З появою на ринку AML.point, компанії отримали можливість автоматизувати виконання багатьох функцій, спираючись на законодавство про AML і вимоги регуляторів. Це рішення використовує алгоритми штучного інтелекту для виконання наступних завдань:

  • Фінмоніторинг. Рішення містить модуль, що відстежує фінансові операції з метою виявлення підозрілих транзакцій. AML.point також дає змогу оцінювати ефективність платіжних систем.
  • Оцінювання ризиків. Аналізуючи безліч чинників, зокрема портфель клієнта, тип транзакцій та їхню глибину, AML.point дає змогу оцінювати ймовірність і розміри можливих фінансових втрат.
  • Перевірка клієнтів. Програма містить вбудований алгоритм перевірки на предмет відповідності вимогам AML/CFT, використовуючи різні бази даних, зокрема публічний реєстр, санкційні списки, а також перелік осіб, які займаються нелегальною і терористичною діяльністю.

Ключова перевага AML.point - можливість запобігти фінансових збитків завдяки таким можливостям, як швидка ідентифікація клієнтів, оцінка ризиків для прийняття обґрунтованих рішень, а також виявлення випадків відмивання доходів та іншої неправомірної діяльності.

Відстеження фінансових операцій в реальному часі

Швидкість отримання даних відіграє найважливішу роль у сучасному фінансовому світі. Завдяки взаємодії з банківськими системами, AML.point отримує дані про транзакції в режимі реального часу. SaaS-рішення також взаємодіє із зовнішніми джерелами, наприклад, платформи електронної комерції, платіжні системи, мобільні платежі та соціальні платформи, даючи змогу відстежувати фінансові операції, які проводяться поза межами банківських систем.

Відстеження фінансових операцій "на льоту" дає змогу компаніям скоротити витрати на фінансовий моніторинг. Цей функціонал відкриває такі можливості, як зниження шахрайських операцій, збереження фінансових активів і зміцнення довіри клієнтів. Розробники AML.point зробили акцент на таких важливих факторах, як кібербезпека в платежах, фінансова відповідність і зниження збитків від фінансового тероризму.

Забезпечення відповідності до законодавства

Дотримання нормативних вимог є обов'язковою умовою як для великих компаній, так і невеликих фінтех-бізнесів. Однак, останні мають набагато менше можливостей та ресурсів для забезпечення відповідності до законодавства, що постійно змінюється. AML.point містить модулі, що постійно оновлюються й адаптуються до мінливого законодавчого середовища.

AML.point забезпечує надійне зберігання всієї інформації та звітності в єдиній системі та в повній відповідності до вимог НБУ. Це програмне рішення дає змогу вести анкети контрагентів за форматом і вимогами Нацбанку, ідентифікувати клієнтів за стандартами KYC/AML, автоматично формувати звітність для НБУ та надсилати повідомлення до Державної служби фінмоніторингу. AML.point враховує специфіку організації на основі типу ліцензії, тим самим забезпечуючи більш точну відповідність чинним стандартам та нормам.

Інновації в RegTech

Спочатку AML.point являв собою базу даних, де зберігаються анкети контрагентів та укладені з ними договори. У міру розвитку, рішення обростало функціоналом і новими можливостями. Зокрема, було додано розділ, що відображає всі розрахункові операції з контрагентами. Розробники розвивають свій продукт як SaaS-рішення, який сьогодні функціонує як повноцінна спеціалізована CRM-система.

AML.point був написаний мовою програмування PHP, і це дає змогу швидко вносити зміни у його функціонал. У серці програми лежить база Postgresql 13, що забезпечує надійне зберігання даних з мінімальними ризиками втрат. На сьогодні AML.point здатна самостійно завантажувати дані ФОП і ТОВ з держреєстру, генерувати звіти й автоматично перевіряти контрагентів за санкційними списками.

Завдяки зручному користувацькому інтерфейсу і простоті, інтеграції, AML.point надає малим і середнім бізнесам інструменти, які раніше були доступні лише великим корпораціям. Таким чином, AML.point є не просто технологічним рішенням, а каталізатором зростання для організацій, які бажають не просто йти в ногу з часом, а бути піонерами в індустрії.